ResultsHub.Net
महाराष्ट्र शिष्यवृत्ती जिल्हानिहाय पात्रता धारकांची यादी 2014 | Poly Admission DTE Final Merit List 2014 | B.Ed. Summer 2014 Result RTMNU | BE 6th Sem Summer 2014 Result RTMNU | RTMNU BE First Year Summer 2014 Result | RTMNU BE 7th Sem Result Summer 2014 | RTMNU Todays Summer 2014 Result

Search Any Result / Job :

Sunday, September 18, 2011

COMPUTER GK-GA QUESTIONS COME IN IBPS AND PO EXAM 2011

COMPUTER GK-GA QUESTIONS COME IN IBPS AND PO EXAM 2011
COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE
U CAN POST QUESTIONS WITH ANSWERS  IN COMMENT BOX WHICH COMES IN UR MIND  AND QUESTIONS WHICH COME  IN IBPS EXAM 
1. Compiler is the
(a) name given to the computer operator
(b) part of the digital machine to store the information
(c) translator of source program to object
(d) part of arithmetic logic unit
(e) operator of Boolean Algebra
Ans (c)
2. Main memory is
(a) Random Access Memory (b) Read only Memory
(c) Serial Access Memory (d) None of these
Ans (a) 
3. Which of the following is the smallest and fastest computer imitating brain working?
(a) Supercomputer (b) Quantum Computer
(c) Param-10,000 (d) IBM chips
Ans (b) 
4. A compact disc (CD) is a data storage of the type
(a) Magnetic (b) Optical (c) Electrical (d) Electromechanical
Ans (a) 
5. Which of the following is not as language for computer programming?
(a) WINDOWS (b) PASCAL (c) BASIC
(d) COBOL (e) All of these
Ans (a) 
6. What are the two basic types of memory that your computer uses?(
a) RAM (b) RW/RAM (c) ROM (d) ERAM (e) POST
Ans (a)
7. The term gigabyte refers to
(a) 1024 bytes (b) 1024 kilobytes (c) 1024 megabytes
(d) 1024 gigabytes (e) None of the above
Ans (c) 
8. A computer with CPU speed around 100 million instructions per second & with the word length of around 64 bits is known as
(a) Super computer (b) Mini computer (c) Micro computer
(d) Micro computer (e) None of the above
Ans (a) 
9. What digits are representative of all binary numbers?
(a) 0 (b) 1 (c) Both (a ) and (b) (d) 3 (e) None of the above
Ans (c) 
10. To locate a data items for storage is
(a) Field (b) Feed (c) Database
(d) Fetch (e) None of the above
Ans (d) 
11. Off-line operation is the operation of devices without the control of
(a) Memory (b) CPU (c) ALU
(d) Control unit (e) None of the above
Ans (b)
12. A type of line printer that uses an embossed steel band to form the letters printed on the paper is
(a) Golf ball printer (b) Dot-matrix printer
(c) Laser printer (d) Band printer (e) None of the above
Ans (d) 
13. A software used to convert source program instructions to object instruction is known as
(a) Compiler (b) Assembler (c) Interpreter
(d) Language processor (e) None of the above
14. The 'IC' chip, used in computers, is made of
(a) Chromium (b) Iron oxide (c) Silica (d) Silicon
Ans (d) 
15. Name the first general purpose electronic computer
Ans : UNIVAC 
16. The size of commonly used Floppy disk is
(a) 4.5” (b) 3.5” (c) 3.25” (d) 5.5”
Ans (b) 
17. Which of the following statement is wrong
(a) Windows XP is an operating system
(b) Linux is owned and sold by Microsoft
(c) Photoshop is a graphical design tool by Adobe
(d) Linux is free and open source software
Ans (b)
18. Operating system of a computer
(a) Enables the programmer to draw a flow chart
(b) Links a program with subroutine with references
(c) Provides a layer, user friendly interface
(d) None of the above
Ans (c) 
19. The term ‘Operating System’ means
(a) A set of programs which control computer working
(b) The way a user operates the computer system
(c) Conversion of high level language to machine language
(d) The way computer operator works
Ans (a) 
20. Wild card operators specifies
(a) can be used when writing into multiple files
(b) allows several files to be read simultaneously
(c) Provide an easy way of groups of related files
(d) Are only used when printing the contents of a file
Ans (c) 
21.Which one of the following is not a broadband communication medium
(a) Microwave (b) Fibre optic cable
(c) Twisted pair (d) Coaxial cable
Ans (c)
22.Which of the following performs modulation and demodulation
(a) Coaxial cable (b) Satellite (c) Modem (d) Optical fibre
Ans (c) 
23. Which one of the following is not an application software package
(a) Redhat Linux (b) Microsoft Office
(c) Adobe PageMaker (d) Open Office
Ans (a)
24. Who is the father of computer
Ans : Charles Babbage 
25.The function of key F4 is
Ans : To repeat the last action 
26.The function of key F4 is
Ans : To repeat the last action 
27. The 0 and 1 in the binary numbering system are called binary digits or .......
(a) bytes (b) kilobytes (c) decimal bytes (d) bits (e) nibbles
Ans (D) 
28. A monitor's ...... is the distance between the holes in the mask behind the screen. This helps determine how sharp the dots appear.
(a) refresh rate (b) dot pitch (c) resolution
(d) colour depth (e) None of the above
Ans (B) 
29. A directly accessible appointment calendar is a feature of a ....... resident package.
(a) CPU (b) memory (c) Buffer (d) ALU (e) None of the above
Ans (B)
30. Perforated paper used as input or output media is known as
(a) Paper tape (b) Magnetic tape (c) Punched paper tape
(d) Card punch (e) None of the above
Ans (A) 
31. The invention of the slide rule is attributed to
(a) Babbage (b) Oughtred (c) Pascal
(d) Napier (e) None of the above
Ans (B) 
32. Which of the following is not an advantage of magnetic disk storage.
(a) The access time of magnetic disk is much less than that of magnetic tape
(b) Disk storage is longer lasting than magnetic tape
(c) Disk storage is less expensive than tape storage
(d) All of the above
(e) None of the above
Ans (e) 
33. The memory sizes in mainframe computers and advanced technology micro computer are expressed as
(a) Bytes (b) Kilo-bytes (c) Bits
(d) Megabytes (e) None of the above
Ans (d)
34. A prefix for billion which is equal to .... is called as billi.
(a) 100 (b) 10000 (c) 1000 (d) 10 (e) None of the above
Ans (d) 
35. Each model of a computer has a unique
(a) Assembly language (b) Machine language
(c) High level language (d) All of the above
(e) None of the above
Ans (b) 
36. One kilobyte = ____ byte.
(a) 1250 (b) 2088 (c) 1024 (d) 1000
Ans (c) 
37. Which of the following circuit is used as a 'Memory device' in computers?
(a) Rectifier (b) Flip-Flop (c) Comparator (d) Attenuator
Ans (b) 
38. To move the cursor to the end of the document press
Ans : Ctrl + End 
39. In Word Processing the red underline indicates
Ans : Spelling mistakes 
40. The shortcut key to print documents is
Ans : Ctrl + P 
41. First layer in the OSI reference model is
(a) Data link (b) Network (c) Physical (d) Application
Ans (c) 
42. Viruses, Trojan horses and Worms are
(a) able to harm computer system
(b) unable to detect if affected on computer
(c) user-friendly applications
(d) harmless applications resident on computer
Ans (a) 
43. Program threats are
(a) Trap doors (b) Trojan horse (c) Both (a) & (b
Ans (b) 
44. Failure of passwords security due to exposure can result from
(a) Electronic monitoring (b) Visual (c) Both (a) & (b)
Ans (c) 
45. Data security threats include
(a) Hardware failure (b) Privacy invasion
(c) Fraudulent manipulation of data (d) All of the above
Ans (b) 
46. The bar which displays information about the current page number is
Ans : Status bar 
47. Graphical pictures that represent an object like file, folder etc. are
(a) Task bar (b) Windows (c) Desktop (d) Icons
Ans (d)
48. Who invented the super-computer?
(a) P.T Farnsworth (b) J.R Whinfield
(c) J.H. Van Tassell (d) Charles Ginsberg
Ans (c) 
49. Accessing records from a file directly without searching from the beginning of the file is
(a) Time sharing (b) Random
(c) Direct access (d) Access time (e) None of the above
Ans (c) 
50. Time during which a job is processed by the computer is
(a) Delay time (b) Real time (c) Execution time
(d) Down time (e) None of the above
Ans (c)
1.      Who is the Time’s Magazine Person of the year 2010?
a)Sachin Tendulkar     b)A R Rehman    c)Manmohan Singh    d)Ratan Tata   e)Mark Zuckerberg
2.      What is the mascot of 16th Asian Games?
a)Shera     b)Le Yangyang    c)Kutumb    d)Orry    e)none
3.      Excise Duty is a tax levied on ____?
a)Sale of goods
b)import of goods
c)export of goods
d)both b & c
e)production of goods
4.      What is the present FDI limit in Telecom sector?
a)26%    b)49%    c)51%    d)74%    e)none
5.      ‘Sacred Games’ is a novel written by ________?
a)Vikram Chandra     b)Arundathi Roy    c)Vikram Seth     d)Manglaya Swinkar    e)none
6.      Who is the new Chairman of SEBI?
a)C.B.Bhave    b)Anand Sinha    c)U K Sinha    d)O P Bhatt    e)none
7.      Susilo Bambang Yudhoyono is the chief guest of India’s 62nd Republic day. He is __________?
a)President of Malaysia
b)Prime Minister of Indonesia
c)President of Yugoslavia
d)President of Indonesia
e)none
8.      At Present, the number of National Political Parties in India?
a)4     b)5    c)6    d)7   e)none
9.      Makhaya Ntini who has announced his retirement from International Cricket, belongs to which country?
a)West Indies     b)England     c)South Africa    d)New Zealand    e)none
10. Which is the most corrupt country according to the ranking of global corruption index, a Transparency International report?
a)India      b)Pakistan    c)Iraq    d)Somalia    e)none
U CAN POST QUESTIONS WITH ANSWERS  IN COMMENT BOX WHICH COMES IN UR MIND  AND QUESTIONS WHICH COME  IN IBPS EXAM 

No comments:

Post a Comment

Thanks For Visiting www.resultshub.net

Google+ Followers..Join Now

Search Results, Jobs..