RTM Nagpur University Today's Summer 2014 New Result | BE 5th Semester Summer 2014 Result RTMNU | B.Sc. Part 2 Summer 2014 Result RTMNU | Nagpur University BE 6th Semester Summer 2014 Result | BE 4th Semester Summer 2014 Result RTMNU | DTE Poly Admission 2014 CAP Round 2 Allotment

Search Any Result / Job :

Tuesday, May 14, 2013

IIT JEE (Advanced) 2013 Admit Card Download - www.jeeadv.iitb.ac.in

IIT JEE (Advanced) 2013 Admit Card Download - www.jeeadv.iitb.ac.in

IIT JEE (Advanced) 2013 Admit Card Download


IIT JEE Admit Card Download | Print Online Admit Cards IIT-JEE Advanced 2013 | Online Admit Card Download 2013 IIT-JEE Adv 2013.


The Admit Card download will be available from 16/05/2013 (evening) onwards.






Questions for JEE (Advanced)  2013

Q1.

What will be the syllabus for JEE (Advanced)  2013?
Ans.
The syllabus will be the same as of IIT-JEE 2012.

Q2.

What will be the eligibility criteria for candidates who have qualified their 10+2 examination in 2012?
Ans.
In respect of those students who passed their Board exam for the first time in 2012, the eligibility criteria for joining any of the IITs or ISM Dhanbad will be 60% marks in their 12th Board or equivalent (55% for SC/ST/PwD candidates). For those candidates who appear in their Board exams for the first time in 2013, the eligibility criteria will remain top 20 percentile of the successful candidates in their Boards, category-wise. This will be a one-time exception for JEE (Advanced) 2013 only.

For those students who passed their 12th Board exams in 2012 but are re-appearing in the 2013 Board exams with a view to improve their performance, 60% rule will apply if they use their 2012 Board exam results and top 20 percentile rule will apply if they use their 2013 Board exam results. This too will be a one-time exception for JEE (Advanced) 2013 only.

Q3.

Those who are appearing for their board examination in 2013 and after all efforts if the percentile score is not available for any board then what will be the eligibility criteria?
Ans.
In case the percentile score is not available from testing agencies [such as Pre-University exam conducted by a University, two-year course of the Joint Services Wing of the National Defence Academy, General Certificate Education examination (London/Cambridge/Sri Lanka), High School Certificate Examination of Cambridge University, International Baccalaureate Diploma (Geneva), Senior Secondary School Examination of National Institute of Open Schooling, three year Diploma recognized by AICTE / State Board of Technical Education and any Public School/Board/University examination in India or in any foreign country recognized as equivalent to the 10+2 system by the Association of Indian Universities (AIU)] the CBSE score for top 20 percentile of the successful candidates in the students category will be used.

Q4.

What is the eligibility criteria of the board examination for a Foreign National?
Ans.
For all Foreign Nationals, the eligibility criteria based on the qualifying examination shall be 60% aggregate marks.

Q5.

When would the JEE (Advanced) – 2013 application start?
Ans.
The online application for both JEE (Main)  2013 as well as JEE (Advanced)  2013 will be available from 8th November 2012 (Thursday) to 15th December 2012 (Saturday). Any candidate who wants to appear for JEE (Advanced)  2013 examination must appear for the JEE (Main)  2013, Paper-1. Online application form will be available at the website http://www.jeemain-edu.in/.

Q6.

Is there a need to fill up any other form by the candidates (category wise) who are eligible to appear for JEE (Advanced)  2013 examination at a later date?
Ans.
Yes. The top 1,50,000 candidates (including all categories) who qualify with their respective category wise cut-off scores in JEE (Main) – 2013 are eligible to write JEE (Advanced) – 2013. The candidates of JEE (Main) – 2013 who qualify to write JEE (Advanced) – 2013 have to register himself/herself online (between 8th May 2013 (Wednesday) to 13th May 2013 (Monday) through the url: http://jeeadv.iitd.ac.in).

Q7.

Where can we get JEE (Advanced)  2013 information brochure?
Ans.

Information brochure will be available online and can be accessed through seven zonal IITs websites.
IIT Bombay: http://jeeadv.iitb.ac.in/
IIT Delhi: http://jeeadv.iitd.ac.in/
IIT Guwahati: http://jeeadv.iitg.ac.in/
IIT Kanpur: http://jeeadv.iitk.ac.in/
IIT Kharagpur: http://jeeadv.iitkgp.ac.in/
IIT Madras: http://jeeadv.iitm.ac.in/
IIT Roorkee:   http://jeeadv.iitr.ac.in/

Q8.


Do the students have to pay a single application fee for both JEE (Main) – 2013 as well as for JEE (Advanced) – 2013?
Ans.

No. The top 1,50,000 candidates (including all categories) who qualify, with their respective category wise cut-off scores in JEE (Main) – 2013, and are eligible to write JEE (Advanced) - 2013 have to register themselves through JEE (Advanced) – 2013 website. On completion of the registration process, a challan for fee payment through the bank will be automatically generated.

Q9.


What is the application fee for JEE (Advanced) – 2013?
Ans.

The application fee for JEE (Advanced) – 2013 is (i) Rs. 1800 (One thousand eight hundred rupees only) for the GN/OBC/OBC-NCL candidates, (ii) Rs. 900 (Nine hundred rupees only) for the SC/ST/PwD candidates and (iii) No fee for the female candidates (all categories). For candidates appearing from Dubai centre, the fees will be US$ 200. This fee can be paid at any branch of State Bank of India (SBI) having Core Banking Solutions (CBS). The process of paying the application fee must be completed between 8th May 2013 (Wednesday) to 13th May 2013 (Monday).

Q10.


How does a candidate pay the registration fee for JEE (Advanced) – 2013?
Ans.

To pay the registration fees for JEE (Advanced) – 2013, a candidate needs to follow the following steps:

    Fill up the online registration form completely.
    On completion of registration process the bank payment challan will be generated.
    Print the generated challan.
    Make the payment against the generated challan at any branch of State Bank of Indian (SBI) having Core Banking Solution (CBS).
    Get the counterpart of the challan endorsed by the bank.
    Send through speed post the photocopy of the challan along with the necessary documents viz. (i) Class X mark sheet (if DoB is not mentioned in it then you have to send a DoB certificate) (ii) Class XII mark sheet if available; (iv) caste certificate as applicable; (v) PwD certificate as applicable and send all of them to the zonal IIT under which you have registered.


Q11.


How does a candidate find out the status of his/her registration form for JEE (Advanced) – 2013?
Ans.

The status regarding the registration, including the receipt of payment, will be available on the JEE (Advanced) – 2013 website where the candidate had registered. If the receipt of it is not indicated within 72 hours of the payment, then you should contact JEE (Advanced) – 2013 office at IIT Delhi for clarification.

Q12.


How does the candidate get his/her admit card for the JEE (Advanced) – 2013 examination?
Ans.

For the JEE (Advanced) – 2013 examination, no hard copy of the admit card will be issued by any of the IITs. Each candidate needs to download his/her admit card from the corresponding JEE (Advanced) – 2013 websites. To download his/her admit card the candidate needs to enter his/her (i) JEE (Main) – 2013 registration number and (ii) Date of Birth (DoB) (dd/mm/yyyy). The admit card can be downloaded from 16th May 2013 (Thursday) onwards. Urls of JEE websites for the respective IITs are given below:
IIT Bombay: http://jeeadv.iitb.ac.in/
IIT Delhi: http://jeeadv.iitd.ac.in/
IIT Guwahati: http://jeeadv.iitg.ac.in/
IIT Kanpur: http://jeeadv.iitk.ac.in/
IIT Kharagpur: http://jeeadv.iitkgp.ac.in/
IIT Madras: http://jeeadv.iitm.ac.in/
IIT Roorkee:   http://jeeadv.iitr.ac.in/

Q13.


When would the JEE (Advanced) – 2013 examination be held?
Ans.

The JEE (Advanced) - 2013 examination will be held on 2nd June 2013 (Sunday). It is an offline (pen and paper based) examination.

Q14.


What is the format of the JEE (Advanced) – 2013 examination?
Ans.

There will be two separate objective type (Multiple Choice Question) papers, namely Paper-1 and Paper-2. The duration of each paper will be 3 hours. The questions for the both the papers will be in Hindi and in English.

Q15.


When and where will the results of the JEE (Advanced) - 2013 examination be available?
Ans.

The results of the JEE (Advanced)-2013 will be declared on 23rd June 2013 (Sunday). It will be available at the IIT Delhi website (http://jeeadv.iitd.ac.in).

Q16.


Will the ORS of the candidates who have taken JEE (Advanced) – 2013 examination be displayed for the candidates to see?
Ans.

Yes, the ORS of the candidates who take JEE (Advanced) – 2013 examination will be made available on the JEE (Advanced) – 2013 website between 14th June 2013 (Friday) to 17th June 2013 (Monday). For any clarification regarding the displayed results, one can contact JEE (Advanced) – 2013 office of IIT Delhi during the same period. The process will be made known to everyone through the detailed instruction given on the website.

Q17.


Would the percentile marks/ranking be based on Science stream or on all the subjects?
Ans.

It will be based on all the subjects of the qualifying examination (QE).

Q18.


I appeared in JEE - 2011 and IIT JEE - 2012. Will I be eligible to write JEE (Advanced) - 2013?
Ans.

No. You are not eligible to write JEE (Advanced) - 2013 even if you are one of the top 1,50,000 candidates (including all categories), who qualify with their respective category wise cut-off scores in JEE (Main) – 2013, and are eligible to write JEE (Advanced) – 2013. However, if you have appeared in IIT-JEE 2012 only subject to its conditions then you are eligible to write JEE (Advanced) – 2013.

Q19.


I appeared in JEE - 2011, but did not appear in IIT JEE - 2012? Am I be eligible to write JEE (Advanced) – 2013 once I qualify in JEE (Main) - 2013?
Ans.

No. You are not eligible to write JEE (Advanced) - 2013 even if you are one of the top 1,50,000 candidates (including all categories), who qualify with their respective category wise cut-off scores in JEE (Main) – 2013, and are eligible to write JEE (Advanced) – 2013.

Q20.


I qualified in IIT JEE – 2012 and I paid Rs.40000/20000, but did not join a programme at any of the institutes. Am I eligible to write JEE (Advanced) - 2013?
Ans.

No. You are not eligible to write JEE (Advanced) - 2013 even if you are one of the top 1,50,000 candidates (including all categories), who qualify with their respective category wise cut-off scores in JEE (Main) – 2013, and are eligible to write JEE (Advanced) – 2013.

Q21.


I appeared in IIT JEE-2012 and did not qualify, but based on my performance in IIT JEE-2012 examination, I got an admission offer for a course in ISM Dhanbad. I accepted the offer and paid the required fee but I did not join the allotted programme. Am I eligible to write JEE (Advanced) - 2013, if I qualify in JEE (Main) – 2013?
Ans.

No. You are not eligible to write JEE (Advanced) - 2013 even if you are one of the top 1,50,000 candidates (including all categories), who qualify with their respective category wise cut-off scores in JEE (Main) – 2013, and are eligible to write JEE (Advanced) – 2013.

Q22.


I passed 10+2 examination in 2012 and also qualified in IIT JEE-2012. I appeared for counselling for IIT JEE-2012 and was offered admission in one of the IITs/IT-BHU, Varanasi/ISM, Dhanbad, but did not pay Rs.40000/20000. Am I eligible to write JEE (Advanced) - 2013?
Ans.

Yes. You are eligible to write JEE (Advanced) - 2013 if you are one of the top 1,50,000 candidates (including all categories), who qualify with their respective category wise cut-off scores in JEE (Main) – 2013, and are eligible to write JEE (Advanced) – 2013.

Q23.


I passed 10+2 examination in 2012 with less than minimum marks for qualifying examination (MMQE). I took IIT JEE - 2012 and did not qualify. I will be appearing for a re-examination in the year 2013 so that I can obtain MMQE. Am I eligible to write JEE (Advanced) - 2013?
Ans.

Yes. You are eligible to write JEE (Advanced) - 2013 if you are one of the top 1,50,000 candidates (including all categories), who qualify with their respective category wise cut-off scores in JEE (Main) – 2013, and are eligible to write JEE (Advanced) – 2013.

Q24.


I passed 10+2 examination in 2012 with less than minimum marks for qualifying examination (MMQE). I did not write IIT JEE-2012. Now I will be appearing for a re-examination in the year 2013 so that I can improve the percentage of aggregate marks to be in top 20 percentile of my examination. Am I eligible to write JEE (Advanced) - 2013?
Ans.

Yes. You are eligible to write JEE (Advanced) - 2013 if you are one of the top 1,50,000 candidates (including all categories), who qualify with their respective category wise cut-off scores in JEE (Main) – 2013, and are eligible to write JEE (Advanced) – 2013.

Q25.


I appeared and passed 10+2 examination in 2011 and got less than minimum marks for qualifying examination (MMQE). I appeared for an improvement examination of 10+2 in the year 2012 and obtained aggregate marks which made me eligible to attempt JEE. I took IIT JEE-2012 but could not qualify. Am I eligible to write JEE (Advanced) - 2013?
Ans.

No. You are not eligible to write JEE (Advanced) - 2013 even if you are one of the top 1,50,000 candidates (including all categories), who qualify with their respective category wise cut-off scores in JEE (Main) – 2013, and are eligible to write JEE (Advanced) – 2013.

Q26.


I appeared in 10+2 examination in 2011 and got greater than minimum marks for qualifying examination (MMQE). I did not attempt JEE-2011. I took IIT JEE-2012 and did not qualify. Am I eligible to write JEE (Advanced) - 2013?
Ans.

No. You are not eligible to write JEE (Advanced) - 2013 even if you are one of the top 1,50,000 candidates (including all categories), who qualify with their respective category wise cut-off scores in JEE (Main) – 2013, and are eligible to write JEE (Advanced) – 2013.

Q27.


I appeared in 10+2 examination in 2011 and got greater than minimum marks for qualifying examination (MMQE). I did not attempt JEE-2011 and IIT JEE-2012. Am I eligible to write JEE (Advanced) - 2013?
Ans.

No. You are not eligible to write JEE (Advanced) - 2013 even if you are one of the top 1,50,000 candidates (including all categories), who qualify with their respective category wise cut-off scores in JEE (Main) – 2013, and are eligible to write JEE (Advanced) – 2013.

Q28.


I appeared in 10+2 examination in 2011 and got less than minimum marks for qualifying examination (MMQE) in the aggregate. I wrote JEE-2011 but did not qualify. I took 10+2 examination in 2012 and got more than the MMQE. I took IIT JEE-2012 but did not qualify. Am I eligible to write JEE (Advanced) - 2013?
Ans.

No. You are not eligible to write JEE (Advanced) - 2013 even if you are one of the top 1,50,000 candidates (including all categories), who qualify with their respective category wise cut-off scores in JEE (Main) – 2013, and are eligible to write JEE (Advanced) – 2013.

Q29.


I appeared in 10+2 examination in 2010 and got less than the minimum marks for qualifying examination (MMQE). I wrote JEE-2010 but did not qualify. I took 10+2 examination in 2011 and got more than the MMQE. I did not write IIT JEE-2012. Am I eligible to write JEE (Advanced) - 2013?
Ans.

No. You are not eligible to write JEE (Advanced) - 2013 even if you are one of the top 1,50,000 candidates (including all categories), who qualify with their respective category wise cut-off scores in JEE (Main) – 2013, and are eligible to write JEE (Advanced) – 2013.

Q30.


I appeared in 10+2 examination in 2011 and failed. I qualified JEE-2011 but my admission was cancelled. I appeared in 10+2 examination again in 2012 and got more than the minimum marks for qualifying examination (MMQE). I wrote IIT JEE-2012 but could not qualify. Am I eligible to write JEE (Advanced) - 2013?
Ans.

No. You are not eligible to write JEE (Advanced) - 2013 even if you are one of the top 1,50,000 candidates (including all categories), who qualify with their respective category wise cut-off scores in JEE (Main) – 2013, and are eligible to write JEE (Advanced) – 2013.

Q31.


My qualifying examination was conducted in 2011. The results were announced after 30th September 2011, and I got minimum marks for qualifying examination (MMQE). I did not attempt JEE-2011 or IIT JEE-2012. Am I eligible to write JEE (Advanced) - 2013?
Ans.

Yes. You are eligible to write JEE (Advanced) - 2013 if you are one of the top 1,50,000 candidates (including all categories), who qualify with their respective category wise cut-off scores in JEE (Main) – 2013, and are eligible to write JEE (Advanced) – 2013.

Q32.


My qualifying examination was conducted in 2011. The results were announced after 30th September 2011, and I got the minimum marks for qualifying examination (MMQE). I did not attempt JEE-2011 but I attempted IIT JEE-2012 and did not qualify. Am I eligible to write JEE (Advanced) – 2013, if I qualify in JEE (Main) - 2013?
Ans.

Yes. You are eligible to write JEE (Advanced) - 2013 if you are one of the top 1,50,000 candidates (including all categories), who qualify with their respective category wise cut-off scores in JEE (Main) – 2013, and are eligible to write JEE (Advanced) – 2013.

Q33.


I passed the 10+2 exam in 2012 and wrote IIT JEE-2012. I was admitted to the Preparatory Course of an IIT/IT-BHU/ISM in July 2012. Am I eligible to write JEE (Advanced) - 2013, if I qualify in JEE (Main) - 2013?
Ans.

Yes. You are eligible to write JEE (Advanced) - 2013 if you are one of the top 1,50,000 candidates (including all categories), who qualify with their respective category wise cut-off scores in JEE (Main) – 2013, and are eligible to write JEE (Advanced) – 2013.

Q34.


I passed the qualifying examination in 2011 or before with aggregate marks less than minimum marks for qualifying examination (MMQE). I have taken admission in another Qualifying examination and obtained MMQE. Am I eligible to write JEE (Advanced) - 2013?
Ans.

No. You are not eligible to write JEE (Advanced) - 2013 even if you are one of the top 1,50,000 candidates (including all categories), who qualify with their respective category wise cut-off scores in JEE (Main) – 2013, and are eligible to write JEE (Advanced) – 2013.

Q35.


I am a NRI/PIO/OCI/ foreign national. Does JEE (Advanced) – 2013 give me any special treatment for admission?
Ans.

No. Also all OCI/PIO/NRI applicants have to satisfy the eligibility conditions meant for the GE candidates. The candidate has to appear in JEE (Main) – 2013 Paper-1 and has to qualify to write JEE (Advanced) - 2013.

Q36.


I am studying in a foreign country and the diploma/certificate I will get is not in the qualifying examination list in the JEE (Advanced) – 2013 information brochure/website. What should I do?
Ans.

You have to provide a certificate from the Association of Indian Universities, when you turn in your completed application form, stating that the diploma/certificate you will receive is equivalent to the 10+2 system of Indian Boards.

Q37.


I appeared for JEE-2012 and qualified. I got an admission offer in an IIT/IT-BHU/ISM Dhanbad based on my JEE-2012 All India Rank (AIR). After accepting the admission offer my 10+2 Examination results were declared and I failed to obtain the required minimum marks for qualifying examination (MMQE). As a consequence my admission was terminated on 30th September 2012. Am I eligible to write JEE (Advanced) - 2013?
Ans.

Yes. You are eligible to write JEE (Advanced) - 2013 if you are one of the top 1,50,000 candidates (including all categories), who qualify with their respective category wise cut-off scores in JEE (Main) – 2013, and are eligible to write JEE (Advanced) – 2013.

Q38.


I appeared for IIT JEE-2012 and qualified. I got an admission offer in an IIT/IT-BHU/ISM Dhanbad based on my IIT JEE-2012 All Indian Rank (AIR). After accepting the admission offer my 10+2 Examination results were declared and I failed to obtain the minimum marks for qualifying examination (MMQE). As a consequence my admission was terminated on 30th September 2012. Am I eligible to claim refund of my registration fee?
Ans.

No.

Q39.


What is the registration fees for candidates who take the JEE (Advanced) – 2013 examination in Dubai centre?
Ans.

The registration fees for JEE (Advanced) - 2013 for candidates who opt for the Dubai Centre is US$ 200.00 (two hundred only in US dollars) for all categories.

Q40.


A candidate who qualified AIEEE in 2012 and admitted in NITs and wants to write JEE (Advanced) - 2013. Does he need to write JEE (Main) - 2013?
Ans.

Yes. He needs to write the Paper-1 of JEE (Main) - 2013. If selected within the top 1,50,000 (including all categories), the candidate will be able to write the JEE (Advanced) - 2013.

Q41.


How will I know whether I am qualified to write JEE (Advanced) - 2013?
Ans.

The list of 1,50,000 qualified candidates (including all categories) of Paper-1 of JEE (Main) - 2013 will be available at the IIT Delhi website: http://jeeadv.iitd.ac.in once the result is announced by CBSE.

Q42.


I am only interested to study B.Arch in IIT. Do I need to write only Paper-1 or only Paper-2, or both Paper-1 and Paper-2 of JEE (Main) - 2013?
Ans.

All the candidates aspiring for undergraduate courses in IIT (irrespective of any branch) should write Paper-1 of JEE (Main). If selected within the top 1,50,000 (including all categories), the candidate will be able to write the JEE (Advanced) - 2013. Moreover, candidates desirous of joining the B.Arch courses will be required to qualify in an Aptitude Test to be conducted at all zonal IITs on 28th June 2013 (Friday). However the seat allotment will be done based on the JEE (Advanced) – 2013 rank only.

Q43.


Will the examination structure for JEE (Advanced)-2014 remain the same as in 2013?
Ans.

No. The examination structure for JEE (Advanced) – 2014 and beyond may change. Details regarding this will be made available at a later date.


3 comments:

Sonat Kr Boro said...

I filled registration form on 13may and paid the fees of challan on 14 may. Shall i get the admit of jee advance?

Rakesh said...

Sir,we have to send all described documents alongwith P.D.So,sir i want to know what is the full form of P.D here?

Kapil Negi said...

Thanks for sharing such a useful information with us That is very useful resource for student who are taking coaching from different -2 institute please do regular posting so that each and every student can take advantage from your blog.
http://www.careerorbits.com

Post a Comment

Thanks For Visiting www.resultshub.net

Google+ Followers..Join Now

Search Results, Jobs..